Skip to content
Menu
Urbex Time
  • Urbex Time
  • Kraje
    • Austria
    • Chorwacja
    • Czechy
    • Litwa
    • Niemcy
    • Polska
    • Słowacja
    • Słowenia
    • Turcja
    • Węgry
    • Włochy
  • Rodzaje
    • edukacyjne
    • industrialne
    • kolejowe
    • medyczne
    • mieszkalne
    • motoryzacyjne
    • mundurowe
    • sakralne
    • wypoczynkowe
    • zabytkowe
  • Time to Trip
  • Jeden Strzał
  • A.
Urbex Time

Destylarnia Eri

Napisano dnia 16 grudnia 202016 grudnia 2020

W 1940 roku rozpoczęto budowę destylarni, która zajmowała się przetwarzaniem buraków cukrowych na oleje, cukry oraz alkohol. To miejsce kiedyś słynęło z produkcji najlepszego włoskiego alkoholu. Fabryka miała klientów z różnych branż, takich jak Martini w przypadku alkoholu, Manutti w przypadku olejów przemysłowych i alkoholu w przemyśle farmaceutycznym. W 1944 roku doszło do bombardowania obiektu, jednak został on odbudowany. Do 1953 roku destylarnia wytwarzała około 30% całkowitej produkcji alkoholu we Włoszech. Wykorzystywano fermentację etanolu do syntezy alkoholu z buraków cukrowych. Oprócz etanolu zakład był w stanie produkować suchy lód, drożdże, glicerynę i odzyskany cukier w procesie desugaryzacji melasy. W 1967 roku destylarnię przejęła cukrownia. Od początku XXI wieku destylarnia w pełni zależna od krajowego i lokalnego przemysłu cukrowniczego przechodziła znaczną recesję. Przez kilka lat obiekt przechodził z rąk do rąk aż ostatecznie został zamknięty w 2005 roku. Było to spowodowane ostatecznym ciosem finansowym w postaci unijnej dyrektywy, która ustanowiła ścisłe kwoty produkcyjne dla włoskich rafinerii. 

Search
DSC 0973 4 Enhancer
DSC 0981 2 Enhancer
DSC 0990 1 Enhancer
DSC 0998 9 Enhancer
©2023 Urbex Time | Powered by SuperbThemes & WordPress