Obiekt wybudowano w 1905 roku i początkowo pełnij funkcję restauracji z hotelem. Restauracja w 1948 roku została przejęta przez Organizację Handlową i na jej potrzeby całkowicie przekształcona. Organizacja ta powstała w 1948 roku. Państwowe przedsiębiorstwo handlowe funkcjonowało podczas radzieckiej strefy okupacyjnej w Niemczech. Specjalizowała się ona w towarach przemysłowych, domach handlowych, żywności, restauracjach i hotelach. W 1950 roku organizacja obniżyła ceny, co wpłynęło na gwałtowny przyrost sprzedaży. W owym roku było już 2300 sklepów, natomiast 10 lat później już 35 000. Główną profesją był towar specjalny, który głównie był przeznaczony dla pracowników wojska i innych uprzywilejowanych grup. Organizacja przejęła restauracje, które zostały opuszczone z powodu wojny lub zawierała umowy z prywatnymi właścicielami dostarczając im towary, których brakowało. Wszystkie restauracje działające pod szyldem Organizacji Handlowej miały ujednolicone menu oraz ceny. Kucharze korzystali z książek kucharskich z tradycyjnymi przepisami domowej kuchni, a hasłem wiodącym było „gotuj smacznie”. Po zmianach ustrojowych w 1990 roku organizację rozwiązano. Niektóre restauracje działają do dziś dzięki prywatnym inwestorom. Obiekt po upadku organizacji został całkowicie zamknięty w 1995 roku.